Cauta:

AUTENTICITATE - Centrul Social "Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare a fost drăniţat. "Păstrăm stilul tradiţional!" - GALERIE FOTO

Categorie: Social | Autor: Crina STAN | (04 iunie 2017, 13:09)

Biserica “Sfântul Iosif Mărturisitorul” este singura biserică în întregime din lemn, în stil maramureşean din Baia Mare. Avându-i preoţi pe Vasile Fodoruţ şi Ghiţă Man, biserica are de asemenea şi o asociaţie filantropică prin care îi ajută pe cei nevoiaşi.

“Am decis să refacem atât acoperişul bisericii, cât şi al centrului social, întrucât era într-o stare de degradare şi am dorit să protejăm ceea ce avem în cele două construcţii. Am hotărât să păstrăm stilul tradiţional, cu toate că şi costurile au fost mai mari. Un singur ajutor financiar am primit anul trecut, de la Consiliul Judeţean, în rest toate cheltuielile au fost făcute din fonduri proprii. Am dorit să respectăm stilul nostru tradiţional, pentru că aşa este firesc şi, în plus, este singura biserică din Baia Mare construită de acest fel. În afara bisericii şi a centrului social, s-a intervenit şi la altarul de vară şi la lumânărar”, a arătat Vasile Fodoruţ, preotul paroh al Parohiei “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

# Stil autentic, maramureşean

Având în vedere că biserica este în întregime în stil maramureşean, s-a hotărât ca şi Centrul Social Multifuncţional să fie drăniţat cu şindrile în stil maramureşean. Pe parcursul anului 2009 s-au finalizat lucrările de construcţie şi finisare al Centrului, iar acum au început lucrările de drăniţare. De altfel, centrul dispune de mai multe compartimente cu mai multe funcţiuni. Astfel, la demisol există un bloc alimentar şi o sală multifuncţională (inclusiv sală de mese). În cadrul acesteia se găteşte si se serveşte masa în fiecare duminică, pentru un număr de 100 de beneficiari şi aparţinătorii acestora. La parter există o sală de consiliere de grup, atelier de croitorie, grupuri sanitare, sală de consiliere individuală care îndeplineşte şi funcţia de birou şi încăperi de aşteptare şi de circulaţie. Încăperile de la etajul unu şi de la mansardă sunt folosite de beneficiarii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă care nu dispun de o locuinţă.

# Activităţi pentru cei fără adăpost

În cadrul Centrului Social se pot desfăşura activităţi precum activităţi de informare despre drepturi şi obligatiile sociale, măsuri şi acţiuni de conştientizare şi sensibilizare socială. Măsuri şi acţiuni de sprijin în vederea menţinerii în comunitate a persoanelor în dificultate, orice alte măsuri şi acţiuni care au drept scop prevenirea sau limitarea unor situaţii de dificultate ori vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune socială. Centrul de primire în regim de urgenţă „Sfântul Iosif” poate asigura primire şi găzduire temporară pentru persoanele aflate în dificultate care desfăşoară activităţi orecum primire şi găzduire temporară, suport emoţional şi după caz consiliere psihologică, informare şi orientare pentru beneficiari provenind din rândul persoanelor fără adăpost, conform preotului paroh, Vasile Fodoruţ.

Galerie foto - Crina STAN,Cătă ŢINEGHE

Galerie:
Categoria de subiect: autenticitate; centrul social Sfantul Iosif Marturisitorul; dranitare acoperis; stil traditional arhitectural; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: