Cauta:

CONEXIUNE - Anna Claspy, legătura studenţilor băimăreni cu Statele Unite ale Americii

Categorie: Social | Autor: Alexandra CEL MARE-IRIMIE | (16 martie 2017, 08:55)

Până la finele celui de-al doilea semestru din anul universitar, un bursier Fullbright le predă studenţilor de la Facultatea de Litere.

În octombrie anul trecut, Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare (CUNBM) a participat la ceremonia de deschidere a noului an universitar pentru bursierii Fullbright din America. Ca urmare a demersurilor întreprinse, unităţii de învăţământ i-a fost repartizat un bursier american, aşteptat la începutul celui de-al doilea semestru.

La începutul acestei luni, tânăra Anna Claspy a sosit la Facultatea de Litere din Baia Mare, unde va susţine activităţi didactice la specializările dedicate limbii engleze. Astfel, tinerii studenţi au posibilitatea de a descoperi civilizaţia americană şi oportunităţile educaţionale prin intermediul unui vorbitor nativ.

# Birocraţia, primul hop pe care a trebuit să-l treacă

Entuziasmul tânărului profesor se resimte din prima clipă. Având ocazia să stau la o discuţie cu Anna, instantaneu i-am simţit interesul pentru tot ceea ce înseamnă un schimb de experienţă şi cunoştinţe. Ceea ce a reuşit ea, până la 23 de ani, poate fi un exemplu pentru mulţi studenţi. Capacitatea ei de a naviga printre culturi, de a asimila şi disemina informaţii nu poate decât să lărgească orizontul oricui o ascultă.

„Am 23 de ani, sunt din Cleveland, Ohio - Statele Unite ale Americii şi am absolvit universitatea în primăvară, fiind licenţiată în istorie. Mi-am dorit foarte mult să merg într-un loc nou. Am studiat atât în Franţa, cât şi în Grecia, dar sunt mereu deschisă să descopăr culturi noi. Îmi place să mă provoc, aşa că m-am gândit să încerc o nouă regiune, o limbă nouă - care n-a ieşit foarte bine. Am participat la câteva cursuri de studiere a limbii române, semestrul trecut, dar a fost foarte greu. E interesant, însă, că există multe asemănări între România şi restul Europei, dar în acelaşi timp e foarte diferită de ea, de ceea ce mă aşteptam. Chiar dacă nu-mi pot aduce aminte exact prima impresie pe care am avut-o despre România, fiind aici de aproape şase luni, cert este că a trebuit să mă acomodez cu modul în care se fac lucrurile aici. Primul contact a fost cu birocraţia. A fost haotic. Nu pot spune că e cel mai bun mod de a intra într-o ţară”, a spus Anna Claspy.

# „Am multă încredere în tineretul din ziua de astăzi”

Înainte de a ajunge la Facultatea de Litere din Baia Mare, bursiera Fullbright a petrecut parte din primul semestru al acestui an universitar la Târgu-Mureş, de unde a putut vizita oraşe precum Braşov, Timişoara, Bucureşti, Craiova sau Cluj. Fiind istoric, pentru Anna România se dovedeşte a fi o ţară interesantă, cu un trecut bogat şi o cultură încă în dezvoltare. Totodată, pentru a afla mai multe despre noi, printre primele sarcini pe care le-a dat studenţilor săi a fost re-alizarea de prezentări despre zonă şi restul ţării.

„Oraşele pe care le-am vizitat sunt extrem de diferite între ele, de aceea nici nu pot să spun că am unul preferat. Ca istoric, este fascinant să fii aici pentru că poţi vedea diferitele straturi ale istoriei. Poţi vedea clădiri medievale sau chiar mai vechi, castelele aristocraţilor, dar şi clădiri din epoca comunistă. E interesant să le vezi pe toate în acelaşi loc, una lângă cealaltă. Noi, americanii, nu avem o asemenea stratificare. Studenţii cu care am lucrat, prin prezentările lor despre România, m-au ajutat să învăţ mai multe. E uneori dificil să-i faci pe studenţi să înţeleagă că sunt realmente interesată de ceea ce au de spus. Motivul pentru care sunt aici e tocmai acela că doresc să aud opiniile lor. Cred că studenţii de aici sunt mai obişnuiţi cu profesori care le predau şi nu cu acest tip de interacţiune. Noi suntem foarte obişnuiţi cu asta. Vorbim foarte mult în timpul cursurilor. Chiar le spun studenţilor mei că pe americani îi opreşti foarte greu din vorbit. Aşa că, la început, e mai greu să-i faci pe studenţi să converseze, dar după ce îşi dau drumul sunt foarte prietenoşi, au multe de spus, multe întrebări despre America, mai ales despre costurile legate de educaţie, care-i şochează adesea. Din ce mi-am dat seama, multe din întrebările lor au la bază filme, emisiuni, unde evident că se exagerează. E dificil să redai, fiind o singură persoană, întreaga cultură a sistemului educaţional universitar din America. Fac tot ce pot”, a adăugat Anna Claspy.

Pe durata activităţii sale aici, bursiera Fullbright asistă la cursurile altor profesori de la Facultatea de Litere, la care se adaugă proiectele proprii pe care doreşte să le implementeze. Din dorinţa de a lua contact cu cât mai mulţi studenţi, Anna Claspy va organiza dezbateri cu diferite tematici, conferinţe, dar şi un club de lectură. Prezenţa ei în campusul CUNBM se încheie spre finalul celui de-al doilea semestru.

Galerie:
Categoria de subiect: legatura; anna clapsy; studenti; centru nord facultate litere; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: