Cauta:

Criza politică continuă: Demisiile miniștrilor sunt în stand-by, se fac negocieri pentru votul la moțiune

Categorie: Politica | Autor: Infomm | (16 iunie 2017, 10:37)

Criza politică continuă. După ce a fost dat afară din PSD, premierul Sorin Grindeanu i-a dat un ultimatum lui Liviu Dragnea: să demisioneze până luni, din partid, și atunci și el va renunța la funcția de premier. Se încearcă astfel evitarea depunerii unei moțiuni de cenzură, cu care nici cei din interiorul PSD nu sunt de acord în totalitate. Demisiile miniștrilor sunt în stand-by, iar în acest week-end se așteaptă negocieri, în ambele tabere, pentru votul la moțiune.

Blocaj la Secretariatul General al Guvernului; Este posibilă schimbarea lui Mihai Busuioc, apropiat al lui Dragnea – surse

Premierul Sorin Grindeanu își continuă activitatea la Palatul Victoria, vineri. În timp ce liderii PSD se retrag la Școala de Vară a Tineretului PSD, pe litoral. Este așteptat un răspuns al președintelui PSD, Liviu Dragnea, la solicitarea expresă a premierului, de a demisiona din frunctea partidului, pentru a pune capăt crizei politice.

Între timp, se așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a deciziei privind schimbarea secretarului general al Guvernului și numirea în această funcție a lui Victor Ponta. Mihai Busuioc, apropiat al Liviu Dragnea, ar fi refuzat să demisioneze, în urma rupturii dintre șeful Executivului și partid. Deocamdată, s-au schimbat doar trei secretari generali adjuncți, la Ministerul de Interne și la Sănătate.

Va schimba premierul câțiva miniștri? Cine le-ar putea locul miniștrilor Muncii, Fondurilor Europene și Internelor

Premierul are pe masă demisiile miniștrilor. Nu se știe câte lipsesc, prim-ministrul precizând, în urmă cu o zi, că nu toți membrii Executivului și-au dat demisia. Unul dintre cei care au decis să rămână alături de premier este Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor.

Surse politice spun că este posibil ca premierul să intenționeze să semneze doar câteva demisii, fiind vizate ministerul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ministerul de Interne, Carmen Dan și ministerul Dezvoltării Regionale, Sevil Shaidehh, iar ceilalți miniștri să își continue activitatea, chiar dacă sunt demisionari. Premierul are 15 zile la dispoziție să semneze demisiile și să le trimită la președintele Klaus Iohannis.

Lia Olguța Vasilescu a fost menționată de Sorin Grindeanu, atunci când a vorbit despre momentele în care miniștrii nu i-au ascultat directivele. El a amintit, joi, de şedinţa de guvern în care le-a cerut miniştrilor să nu mai iasă public şi să comunice pe subiecte care nu sunt de domeniul lor. În acea perioada se dezbătea intens tema impozitului pe gospodărie. După ce le-a solicitat public acest lucru, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, susţinător al liderului PSD, Liviu Dragnea, a participat la o emisiune în care a vorbit despre respectivul impozit.

”Le-am spus în şedinţa de guvern să înceteze această comunicare şi că singurul care poate să comunice este ministrul Finanţelor în momentul în care se finalizează acea analiză şi în care vom lua hotărârea de a aplica această măsură. Ce s-a întâmplat? Seara, la televizor la planşă cine era, cu desene, cu tot? Ce să creadă ceilalţi miniştri?”, a spus premierul, cu privire la Lia Olguța Vasilescu.

Și Sevil Shaidehh a intrat în vizorul prim-ministrului. Premierul i-a reproșat că a blocat intenționat programul PNDL 2, la Ministerul Dezvoltării.

De altfel, premierul a confirmat, joi seară, în declarația susținută la Palatul Victoria, că este posibil să facă doar câteva schimbări în Executiv, pentru ca activitatea să continue la nivel guvernamental, chiar și în situația retragerii sprijinului politic. În acest caz, dacă se schimbă structura politică a Guvernului, premierul ajunge tot la mâna Parlamentului, care trebuie să îi valideze pe noii miniștri propuși, prin audieri în comisii și vot în plen.

Sursele politice au precizat că deja sunt negocieri cu Eugen Teodorovici, un apropiat al lui Victor Ponta și fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, dar și cu Sorin Câmpeanu, apropiat de Daniel Constantin, liderul Pro România.

Dilema miniștrilor parlamentari: Dacă votează pentru moțiune, își dau singuri un vot de neîncredere

PSD elaborează până luni textul moțiunii de cenzură. Care trebuie să evidențieze lucrurile negative ale premierului Sorin Grindeanu, fără a-i afecta pe miniștrii care au susținerea partidului, și care ar urma să își continue mandatul într-o altă formulă de Guvern.

O dilemă au, însă, miniștrii care sunt și parlamentari. Pentru că Viorel Ștefan, Lia Olguța Vasilescu sau Teodor Meleșcanu vor trebui să voteze, așa cum cere partidul, pentru moțiunea de cenzură. Adică împotriva propriilor realizări.

Negocieri pe moțiunea de cenzură; PSD are emoții în privința asigurării celor 233 de voturi necesare pentru a pica Guvernul în Parlament

Premierul a anunțat de joi că începe negocierile și cu parlamentarii, pentru a-și asigura o susținere, la moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare. Sunt vizați atât deputații și senatorii PSD dar și cei de la UDMR sau minorități.

Sunt șanse mari ca PSD și ALDE să piardă câteva voturi vitale pentru adoptarea moțiunii. Asta în condițiile în care este nevoie de 233 de voturi, jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, pentru ca moțiunea să treacă în Parlament, și un singur vot în minus duce la eșecul demersului coaliției de guvernare, pentru că nu se va înregistra numărul minim de voturi pentru ca moțiunea să treacă.

„Anunţ public că în perioada următoare voi avea întâlniri cu parlamentari PSD, începând din această seară, care m-au rugat să mă văd cu ei. Există în interiorul partidului, dincolo de acea masă decidentă din CEx, o mare îngrijorare, pentru că se fac presiuni enorm de mari asupra lor să voteze căderea propriului guvern”, spunea joi Grindeanu.

Ultimatumul dat de premier liderului PSD expiră luni. Dacă Liviu Dragnea va răspunde pozitiv, la începutul săptămânii viitoare am putea să avem un premier care renunță la funcție și un președinte al PSD care se retrage de la șefia principalului partid de guvernare.

”Varianta pe care mi-o doresc acum este ca Liviu Dragnea să-şi asume acest eşec şi să-şi dea demisia. În secunda doi voi face acelaşi lucru. Cred că asta este rezolvarea corectă”, spunea Sorin Grindeanu.

sursa: libertatea.ro

Categoria de subiect: criza politica in romania; vot de motiune; demisii ministrii; sorin grindeanu; psd; liviu dragnea
Adaugati un comentariu: