Cauta:

DIN DIASPORA - Românii din Marea Britanie, Italia şi Spania trimit acasă cele mai mari sume de bani. În Baia Mare, majoritatea banilor sunt pentru bunicii care au grijă de nepoţi

Categorie: Economie | Autor: Crina STAN | (03 iunie 2017, 19:20)

Sumele trimise acasă de românii din nordul continentului au crescut foarte mult în ultima vreme. În schimb, cei din Italia şi Spania expediază tot mai puţini bani, semn că aceştia au migrat către Marea Britanie, Norvegia sau Suedia. Cei mai mulţi bani se duc la bunicii care au grijă de nepoţi sau la părinţii bătrâni care au pensii mici, după spusele băimărenilor.

Se pare că sumele care înainte intrau în ţară din zona Europei de sud acum vin dinspre nordul continentului. Astfel, românii care până acum munceau în Italia sau Spania s-au mutat în Marea Britanie sau în ţările nordice. De altfel, tranzacţiile au crescut simţitor din nordul Europei către România. Suma medie transmisă pe o tranzacţie este de 300 de euro. „Băiatul meu a făcut facultatea în Marea Britanie. A hotărât să revină în ţară, s-a căsătorit, a făcut un băieţel, însă a plecat înapoi. Nu prea a avut de ales. Acolo, din câte mi-a zis, traiul e mai bun şi se câştigă mai bine. Eu am grijă de copilaş. Ne trimite mereu bani. Sunt luni în care ne trimite mai mult, iar în altele mai puţin. De obicei, tpune vreo 500 de euro. Mai mult pentru grija băiatului. E la şcoală şi are nevoie de multe rechizite şi haine. Mie nu-mi trebuie nimic. Că eu deja sunt bătrână, nu mai am nevoie de bani. Îmi ajunge pensia mea pentru o pâine pe masă”, ne-a spus bunica Maria.

# „Îmi trimite în fiecare lună 100 de euro ca să pot să mă întreţin”

Conform studiilor, ţările din care se transmit cele mai mari sume către România sunt Marea Britanie, Italia, Spania şi Germania. „Şi fiul meu îmi trimite bani din Italia. Lucrează acolo de mai bine de patru ani. A plecat, deoarece aici nu îşi găsea un job stabil. Acum are o fetiţă de doar două luni şi este foarte fericit. Îmi trimite în fiecare lună 100 de euro ca să pot să mă întreţin pe lângă pensie. Are norocul de a câştiga bine, aşa că îşi permite. Pensia mea plus cei 100 de euro sunt necesarul pe o lună. Mai sunt luni în care poate are şi el de cumpărat una alta şi nu îmi trimite. Dar sunt recunoscătoare pentru oricât mi-ar trimite”, ne-a declarat doamna Valeria Oros, în vârstă de 55 ani. Conform datelor Băncii Mondiale, anul trecut, românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 3,5 miliarde dolari, comparativ cu 2015, când în România au intrat 3,085 miliarde dolari, precizează Mediafax.

Categoria de subiect: din diaspora; romani marea britanie italia spania; cele mai mari sume trimise acasa; bani pentru bunici grija nepoti; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: