Cauta:

SEMNAL DE ALARMĂ - Obezitatea în rândul copiilor şi tinerilor este în creştere în mai multe părţi ale Europei. Ce opinii au maramureşenii

Categorie: Sanatate | Autor: Crina STAN | (03 iunie 2017, 15:15)

Obezitatea în rândul copiilor şi tinerilor este în continuare în creştere în mai multe părţi ale Europei, în condiţiile în care se estimează că unul din trei adolescenţi este supraponderal sau obez, potrivit unei noi cercetări publicate miercuri şi citată de DPA.

Lipsa de activitate fizică şi obiceiurile alimentare proaste sunt alături de factorii economici responsabile pentru această creştere. În 16 dintre cele 27 de ţări monitorizate între 2002 şi 2014, numărul persoanelor obeze a crescut, în special în Europa de Est. Excepţii au fost constatate în rândul băieţilor de 13 ani din Norvegia şi al fetelor de 11 ani din Spania, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Recunosc că sunt mai grăsuţă. Când eram tânără eram mai slabă. Mâncam mult din fast-food şi multe dulciuri. Trebuie să recunosc că şi acum la 38 de ani sunt îndrăgostită de ciocolată. Bine, problema mea de fapt e alta. Am dereglări la glandă şi de aceea greutatea mea e peste medie. Contează mult regimul alimentar. Recomand tuturor tinerilor să mănânce sănătos. Altfel, pe când înaintează în vârstă se pricopsesc cu tot felul de boli urâte. Eu sunt la dietă”, ne-a declarat băimăreanca Nicoleta Verdeş.

# Stilul de viaţă sedentar

Problemele de sănătate asociate cu obezitatea includ un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale şi a bolilor de inimă. „Stilul de viaţă sedentar” caracterizat în principal prin statul şi privitul la TV, jucatul sau navigarea pe internet şi alte activităţi realizate la computer reprezintă a doua cea mai obişnuită modalitate de petrecere a timpului în rândul adolescenţilor, ocupându-le 60% din orele în care sunt treji. Ioana, în vârstă de 25 ani, se confruntă cu aceeaşi problemă. Fiul ei, Darius, în vârstă de şapte ani, tinde să fie obez. „Şi băiatul meu stă foarte mult la calculator. Îi tot spun să iasă afară în faţa blocului să se joace cu prietenii, dar nu vrea. E pasionat de un joc online. Oricât încerc să-i fac un program, tot stă la calculator mai mult decât este indicat. Regimul alimentar nu este unul nesănătos, poate faptul că nu face mişcare a dus la prea multe kilograme. Nu de mult l-am înscris la înot. Asta mi-a recomandat medicul de familie. Înotul fiind cel mai complex sport. Acum aştept să văd rezultatele. Sper să nu fie nevoie să îi impun un regim alimentar sever”, a declarat tânăra mămică.

O altă constatare a fost că, în comparaţie cu generaţiile anterioare, tinerii din Europa consumă masiv produse fast-food şi băuturi îndulcite cu zahăr şi petrec mai puţin timp mâncând în familie. „Majoritatea tinerilor nu vor scăpa de obezitate: aproximativ patru din cinci adolescenţi care ajung obezi vor continua să aibă probleme cu greutatea la maturitate”, a declarat Joao Breda, directorul programului privind nutriţia, activitatea fizică şi obezitatea din cadrul biroului regional al OMS.

Categoria de subiect: semnal de alarma; obezitate crestere; copii tineri; opinii cetateni; baia mare maramures
Adaugati un comentariu: