Cauta:

VOX POPULI - Rolul religiei în societate, în viziunea maramureşenilor

Categorie: Social | Autor: Crina STAN | (29 ianuarie 2017, 15:15)

Religia şi societatea sunt două concepte care se întrepătrund şi care au evoluat mereu, în ciuda controverselor, sunt de părere unii sociologi. Nu se poate ca societatea să evolueze fără sprijinul real al religiei, cum de altfel şi religia are nevoie de societate, fiindcă nu se poate dezvolta decât în comunitate.

Preotul Cristian Ştefan ne mărturiseşte că sănătatea morală este cea care pune baza religiei. “Rolul religiei în societatea actuală este cel moral. Deoarece problema morală este cea mai acută în zilele noastre şi aici este mult de lucrat. Sigur că nu la toată lumea place latura aceasta. Dar, atâta timp cât nu va fi sănătate morală, nu vom avea nici bunăstare, nici înţelegere între oameni sau alte lucruri pe care le aşteptăm. Un rol important nu poate să-l aibă o altă instituţie decât biserica”, a precizat pr. dr. Ştefan Cristian, consilier cultural al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

“Lumea fără moralitate se autodistruge!”

Pe lângă credinţă, bunul simţ, educaţia şi conştiinţa au şi ele un rol. Toate acestea la un loc formează omul ca personalitate. “Încă de la organizarea primară a societăţii în modul cel mai firesc şi normal, legile morale, al bunului simţ şi a conştiinţei, au fost cele care au reglementat relaţiile dintre oameni. Legile lui Dumnezeu şi legile universale sunt valabile în orice societate sau perioadă. Dacă ne gândim la cel mai mare reformator al lumii, care a fost Moise, când a dat cele zece porunci a reglementat în modul cel mai minunat relaţiile interumane între oameni şi Dumnezeu. De aceea, o lume care nu se raportează la valori moral religioase, e o lume care duce la autodistrugere. Marele scriitor Dostoievski spunea: Dacă Dumnezeu nu există, înseamnă că totul este permis şi dacă totul este permis, înseamnă că suntem pierduţi”, a precizat Vasile Fodoruţ, preot parhoh al bisericii “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

“Ne-am pierde motivaţia de a trăi departe de păcat!”

Fiecare dintre noi trăieşte după anumite reguli şi principii aşa cum a fost învăţat din copilărie. Cipriana crede că fără frica de Dumnezeu am trăi într-un haos. “Mă consider o persoană credincioasă, motiv pentru care cred că religia are un rol important în societate. Fără frica de Dumnezeu, am trăi într-un haos continuu. Cred că avem nevoie de un set de reguli de bun simţ, iar religia asta face, te învaţă aceste reguli. În plus, nu trebuie să îl scoatem pe Dumnezeu din viaţa noastră, pentru că ne-am pierde esenţa ca oameni făcuţi după Chipul şi Asemănarea Lui. Cred că fără religie ne-am pierde motivaţia de a trăi departe de păcat. Cred că religia ne învaţă să fim mai buni”, a fost de părere Cipriana V.

“Nu trebuie să punem egal între credinţă şi religie!”

Într-adevăr, în zilele noastre, religia este un subiect care aprinde multe controverse. Mulţi sunt de părere că religia şi credinţa sunt două subiecte diferite. “Nu trebuie să punem semnul egal între credinţă şi religie, întrucât nu e, sub nicio formă, acelaşi lucru. Una e să fi credincios, alta e să fi religios. Însă, cele două trebuie să meargă mână-n mână. Sunt oameni care ţin mult la regulile religiei, ţin post, merg la mănăstiri, cumpără icoane. Însă uită punerea în aplicare a îndemnurilor religioase. Se laudă cu credinţa lor, însă nu ştiu să o aplice. Se laudă că merg în fiecare duminică la biserică, însă după ce ies de pe poarta sfântului lăcaş, înjură şi se îmbată. Cred că nu trebuie să ne gândim doar la rolul religiei, ci şi la rolul credinţei. Credinţa este cea care contează”, opinează Viorica.

“Cele mai multe războaie sunt din cauza religiei!”

Claudiu este însă de părere că religia este cauza multor conflicte în epoca noastră. “Nu cred că religia are un rol atât de important. Cele mai multe războaie şi conflicte de orice fel sunt din cauza religiei. Această luptă dintre creştini şi musulmani are la bază un conflict religios. De-a lungul istoriei, conflictele au pornit de la religie. De multe ori, apar diverse probleme din cauză că unul e ortodox, altul catolic sau protestant. Nu vrea preotul să îi căsătorească, de exemplu, pentru că nu sunt de aceeaşi religie. Cred că ne-ar fi mult mai simplu dacă am fi puţin mai independenţi de religie”, a explicat Claudiu.

Categoria de subiect: vox populi; rol religie; societate; viziune; maramures
Adaugati un comentariu: