ACTUALIZARE 4 – SCANDAL MONSTRU – Cornuri expirate, livrate elevilor din Cavnic, în prima zi de livrare a produselor. Val de reclamaţii în tot judeţul!

419 0

Scandal monstru în Cavnic, în prima zi de livrare a produselor din cadrul programului “Laptele şi cornul”.

Elevilor Şcolii nr. 2 (structură a Colegiului Economic “Pintea Viteazul”) li s-au distribuit produse expirate din data de 11 noiembrie. Cornurile au fost atât de tari, încât o fetiţă şi-a rupt un dinte în produsul livrat. Primarul Vladimir Petruţ a reclamat deja situaţia, atât la autorităţile competente, cât şi pe reţelele de socializare.

“După ce că vin târziu, ele vin şi expirate de câteva zile şi sunt mai tari decât bolovanul. Eu tot mă gândesc că, dacă tot plăteşte cineva acest lapte şi corn care, bineînţeles că nu vine zilnic, să nu fie livrate în acest fel. Noi ne vom adresa celor de la Protecţia Consumatorului şi la Direcţia de Sănătate Publică. Nu putem lăsa copiii să mănânce un astfel de corn. Credem că e o bătaie de joc la adresa lor. Nu credem că este de vină instituţia care plăteşte acest corn. Este de vină firma care distribuie. Cornul este uscat şi trebuie să îl consume copiii de clasele 0 – 8. Mi se pare inadmisibil, să îţi baţi joc de copii. Mai bine nu le dai nimic, decât să le dai aşa ceva. Unele vin cu ambalajul distrus, din start. Data este inscripţionată mai rău, poate că e un lucru intenţionat. Nu scrie dacă e data în care a fost produs sau data în care expiră“, a spus Vladimir Petruţ.

ACTUALIZARE – Situaţia neplăcută a ajuns în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş. “Astăzi a început livrarea produselor în tot judeţul, cu excepţia unui singur lot, zona Tisa – Sighetu Marmaţiei, unde atribuirea contractului se află în perioada finală. Au fost semnalate probleme la Cavnic, unde s-au livrat produse neconforme. Vom anunţa pe forumul directorilor să ne semnaleze dacă întâlnesc astfel de situaţii, pentru a putea lua măsuri în acest sens. În cazul în care vor fi şi alte probleme, ISJ va anunţa Consiliul Judeţean şi, mai departe, Consiliul Judeţean, Protecţia Consumatorului”, a declarat, pentru InfoMM.ro, Adriana Meşter, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

Firma care se ocupă cu livrarea cornurilor în zona respectivă este una cu sediul în Baia Mare.

ACTUALIZARE 2 – O echipă comună alcătuită din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Inspectoratul Şcolar şi Comisariatul Judeţean de Protecţie a Consumatorului s-a deplasat în Cavnic. “S-a depus o reclamaţie la noi. Colegii noştri s-au deplasat la faţa locului, pentru a cerceta ce s-a întâmplat”, a declarat, pentru InfoMM.ro, Mădălina Cardoş, comisar-şef al CJPC Maramureş.

ACTUALIZARE 3 – În Cavnic, au ajuns 400 cornuri. S-a anunţat că laptele este pe drum, în ciuda faptului că deja copiii au plecat de la cursuri. “Produsele sunt vechi, aşa ceva nici la porci nu dai!”, a exclamat primarul Vladimir Petruţ.

ACTUALIZARE 4 – O comisie formată din reprezentanți ai CJ Maramureș, ISJ și OPC au verificat sesizările privind cornurile distribuite în școlile din județ

 Prima zi în care cornurile și laptele au fost distribuite preșcolarilor și elevilor de ciclu primar și gimnazial din Maramureș a adus un val de reclamații la Consiliul Județean Maramureș. Problemele au început încă de la primele ore ale dimineții, când, la ora 9.45, primul proces verbal a fost încheiat la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, fiind semnat de către directorul instituției, Traian Covaciu, de administratorul Mariana Martin, de medicul unității școlare, dar și de reprezentații Consiliului Județean Maramureș, Ionela Florea și Mihaela Muntean.

În procesul verbal încheiat se arată că ”produsul distribuit de SC Rosario Pan SRL nu corespunde din punct de vedere calitativ și cantitativ, respectiv unele produse nu sunt coapte, altele sunt tari, nu au toate termenul de valabilitate ștanțat, sunt urme pe un corn de culoare verde, posibil mucegai, conțin unele urme de impurități și unele, la indicațiile doamnei doctor Mușuroia, par făcute din aluat remalaxat. Școala a încercat să ia legătura cu SC Rosario Pan SRL, dar la numărul de telefon indicat a intrat doar ton de fax. Unitatea școlară a întocmit și sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Județean Maramureș, Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și SC Rosario Pan SRL. La fața locului, reprezentanții Consiliului Județean, respectiv inspector Mihaela Muntean și consilier Ionela Florea au luat legătura cu reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare, iar la solicitarea unității școlare s-au deplasat atât la școală, cât și la societatea care produce și distribuie produsele pentru a constatata neregulile sesizate și alte eventuale probleme”.

La ora 11.00, un alt proces verbal a fost încheiat de Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Baia Mare, semnat de directorul instituției, de administrator și de reprezentantele Consiliului Județean Maramureș. În procesul verbal se menționează aceleași nereguli identificate și la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, iar școala a reușit să ia legătura telefonic, prin mobil, cu un reprezentant al firmei distribuitoare, care a promis remedierea situației, deși acesta a arătat că se îndoiește de faptul că acele cornuri ar fi tari, afirmând că ar fi fost coapte în noaptea dinaintea livrării. ”Unitatea școlară a întocmit o sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Județean Maramureș, ANSVSA, ANPC Maramureș și SC Rosario Pan SRL, deoarece o problemă similară a fost înregistrată și în urmă cu doi ani de zile, însă atunci situația s-a remediat parțial”.

Următoarea informare a venit din partea lui Florin Vava, director al Școlii Gimnaziale ”Vasile Lucaciu” din Șișești, care a informat conducerea Consiliului Județean Maramureș că nu a recepționat cornurile la școala din centru, întrucât a fost anunțat telefonic de coordonatoarele structurilor Șișești și Dănești, că unele dintre cornuri nu au inscripționate datele de expirare, sunt tari și au considerat că nu pot fi consumate de către elevi.

După ce s-au primit reclamații și de la Colegiul Economic ”Pintea Viteazul” din Cavnic, vicepreședintele Consiliului Județean, George Moldovan s-a deplasat, alături de reprezentantele Consiliului Județean și de reprezentantul ISJ Maramureș, inspectorul Elisabeta Kramarik, la cele două unități din Șișești și Cavnic.

Procesul verbal întocmit la ora 13.20, în Cavnic, arată că, în urma sesizării primite s-a efectuat un control la fața locului, iar ”cornurile nu sunt proaspete, ambalajul este deteriorat, termenul de valabilitate nu este inscripționat corect, unele cornuri par a fi făcute din aluat remalaxat și produsele sunt tari. La fața locului s-au deplasat și reprezentanții ANPC MM și ai Primăriei Cavnic”.

Ultimul proces verbal, încheiat la ora 14.20, în Șișești, la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu”, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean, George Moldovan și a reprezentantului ISJ Maramureș, Elisabeta Kramarik arată că directorul școlii, Florin Vava va depune sesizare în scris și verbal. ”SC Rosario Pan SRL a adus cornurile în jurului orei 8.30, însă directorul școlii a refuzat preluarea produselor deoarece acestea erau tari, necoapte și prezentau diferențe de gramaj. Au fost luate doar câteva monstre pentru a fi prezentate autorităților implicate în program”, se arată în procesul verbal întocmit la școala din Șișești.

George Moldovan, vicepreședinte al Consiliului Județean a precizat faptul că, în cursul zilei de miercuri va fi convocată o ședință cu toți cei implicați în acest control, pentru a afla dacă au fost depuse și alte sesizări și pentru a vedea care sunt pașii ce trebuie urmați. În același timp, Serviciul Juridic al Consiliului Județean verifică în amănunt obiectul contractului încheiat cu SC Rosario Pan SRL, urmând să fie luate măsurile legale care se impun. Totodată, vicepreședintele George Moldovan a arătat faptul că, instituția Consiliului Județean a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Maramureș să ia legătura cu toate școlile din județ, iar managerii și administratorii unităților de învățământ să refuze recepționarea oricăror produse care urmează să fie distribuite copiilor și acestea nu prezintă toate elementele de siguranță.

Cătă ŢINEGHE, Alexandru RUJA

Related Post

Leave a comment