Bani pentru viaţă: O asistentă medicală are nevoie de ajutor

416 0

După ce, vreme de opt ani, a contribuit la salvarea a mii de vieți, acum a venit rândul ei să aibă nevoie de ajutor, pentru a-i fi salvată viața. Este cazul unei tinere de 32 de ani din Baia Mare, asistentă medicală la Serviciul Județean de Ambulanță  Maramureș, însărcinată în șase luni și diagnosticată cu o tumoră.

Delia Dragoș a fost diagnosticată cu osteosarcom epifiza femur, adică o tumoră la genunchiul stâng, pentru care va fi nevoie de o intervenție chirurgicală, urmată apoi de o proteză, necesară pentru a putea folosi, din nou piciorul. Asta însă în cazul în care tumora nu este malignă, pentru că în acest caz, este posibil ca piciorul să-i fie amputat . Din păcate, situația este agravată de faptul că tânăra este însărcinată, în șase luni, iar investigațiile sunt anevoioase. Intervenția, cu atât mai mult. Soțul ei, Andrei Laszlo, spune că durerile au început să apară încă de prin august, însă nu le-a dat o foarte mare importanță. Numai că au devenit atât de acute, încât după trei luni s-a prezentat la medic. „La început a fost doar o durere, fără mare importanță. În 25 noiembrie a început să o doară foarte tare și ne-am dus la medicul ortoped. A consultat-o și a spus că este o bursită (o inflamație a bursei, un mic sac cu fluid care căptușește și lubrefiază zona în care elementele articulare, inclusiv os, tendon, ligament, mușchi sau piele, se freacă una de alta, n.r.). Dar nu am putut face examen RMN, pentru că nu se poate face în timpul sarcinii, înainte de șase luni. În ianuarie am putut face această investigație și rezultatul a fost… așa cum a fost. Este o tumoră cu caracter de malignitate, posibil osteosarcomn”, spune soțul ei, Andrei Laszlo.

Așteaptă rezultatele biopsiei

La începutul săptămânii trecute au fost la Timișoara, pentru biopsie, în urma căreia vor ști exact dacă este vorba de o tumoră malignă sau beningnă. Pentru rezultat, însă, mai au de așteptat câteva zile. „Dacă este tumoră malignă – și astea sunt toate semnele până acum – atunci operația cezariană va trebui făcută cât de repede. Dar sarcina este puțin sub termen și e complicat. Asta îi scade șansele de supraviețuire copilului. Va trebui ținut în incubator. Dar e o șansă extrem de mică să fie tumoră benignă, însă atunci am putea sta până la nouă luni, să se nască la termen copilul și apoi să facem operația”, mai spune soțul femeii.

Sarcina complică situația foarte mult, iar pentru operație, ar trebui să meargă în străinătate, unde costurile sunt foarte mari. „Dacă merge să nască în străinătate, doar partea de neonatologie ne-ar costa peste 100.000 de euro. Așa că am prefera să nască aici, oricum copilul va rămâne la incubator. Dacă ar naște la termen ar merge acasă și am avea cine să aibă grijă de el”, mai spune el.

Mai multe fundații din țară au încerca să-i ajute, însă, rând pe rând, toate variantele au căzut. Acum au speranțe să poată ajunge la operație la o clinică din Italia. Intervenția ar putea fi suportată de CAS, însă restul cheltuielilor (post operatorii, oncologice etc), se ridică undeva la 50.000 de euro.

„Chiar dacă CAS plătește operația, mai sunt o mulțime de cheltuieli, iar pe urmă, mai e și proteza. Mai e tratamentul oncologic, dacă tumora este malignă. E afectat osul pe o lungime de opt centimetri și se pune chiar problema de amputare. Dacă e o tumoră beningnă, se poate tăia femurul și se pune o tijă cu rotulă care costă 20.000 de euro, ca să-și poată îndoi genunchiul. În Italia se face inclusiv reconstrucție de os. Dacă vrea să se întoarcă la muncă, sau să-și poată crește copilul, e nevoie de o proteză cu care să  poată îndoi genunchiul”, completează el.

Cei doi soți lucrează amândoi la Serviciul de Ambulanță din Maramureș și fac voluntariat de peste zece ani. Maramureșenii s-au mobilizat și au adunat o parte din bani, dar până la 50.000 de euro mai este cale lungă și e nevoie de fiecare bănuț.

Oricine poate și vrea să-i ajute, o poate face la conturile deschise pe numele tinerei. Conturile deschise la GarantiBank pentru Delia Dragoș: Pentru donații în lei: RO34 UGBI 0000 3520 11494 RON Pentru dona]ii în euro: RO27 UGBI 0000 3520 11495 EURTITULAR CONT: Drago[ Delia ALexandra E-mail pentru contul Pay Pall:  bimbiro@yahoo.com

Angela SABAU

Related Post

Leave a comment