Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi

200 0

Creştinii (pe stil nou) au sărbătorit (la sfârşitul săptămânii trecute) Boboteaza. E un întreg ritual complex legat de sfinţirea apelor şi de proprietăţile benefice ale Apei Sfinţite pe care fiecare creştin român şi-o duce acasă folosindu-i proprietăţile benefice în lupta dintre Bine şi Rău.

S-au dat, în aceste zile, sute de mii de sticle cu apă sfinţită într-un raport benefic dintre preoţime şi creştini. Au fost la Slujba de Bobotează milioane de români, întărind vocaţia creştină a românilor.

În această perioadă, creştinii pe stil vechi au sărbătorit Crăciunul, urmând ca la sfârşitul săptămânii viitoare să se pregătească de Anul Nou şi de petrecerea de Revelion. În Maramureşul Istoric s-au împletit două sărbători creştine: Boboteaza (pe stil nou) şi Crăciunul (pe stil vechi).

În comunele unde trăiesc ucraineni (în Maramureşul Istoric) această dublă  sărbătoare e creatoare de pace spirituală între creştini. Şi-n Transkarpatia s-a întâmplat acelaşi lucru. Zeci de mii de creştini din această zonă s-au întors din bejenie ca să fie prezenţi la Marile Sărbători Creştine de Iarnă. Comunele din Trankarpatia unde trăiesc români s-au aglomerat brusc! Au venit cei plecaţi la muncă în Rusia, din Moscova până-n Smolensk, ori Murmansk, ori până la frontiera cu China, mi-a spus un bătrân din Biserica Albă.

E o întoarcere întru sărbători creştine care întăreşte familia într-o perioadă când în lumea occidentală familia se află în pericol din pricina unor idei tembele care circulă într-un spaţiu hipercivilizat care crede că a găsit alte valori esenţiale ale umanităţii. Crăciunul şi Anul Nou (pe stil vechi) se sărbătoresc şi-n Republica Moldova şi-n Bucovina, pe întreaga linie de frontieră dintre Ucraina şi România.

De la pensiunile din Maramureşul Istoric până-n cele din Moldova noastră ori Predeal s-au închiriat locurile de cazare şi de petrecere. Cei veniţi din Ucraina au cheltuit peste 1000 de euro de familie. E venitul pe o jumătate de an al celor care-n Ucraina muncesc la Stat.

Cei care lucrează-n Rusia câştigă bani serioşi şi-i cheltuiesc cu bucurie, ţinându-şi alături familiile. E o atmosferă de bucurie creştină şi-n aceste zile în spaţiul acesta geografic şi spiritual.

Marian ILEA

Related Post

Leave a comment