EDITORIAL – Regele Mihai şi posteritatea

36

Regele Mihai Întâiul al României a încetat din viaţă la 96 de ani.
A trăit până când România de astăzi a intrat în anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918!

Despre rege se vor scrie multe de aici înainte. Bunele şi relele unei vieţi complicate, deoarece a fost rege o perioadă extrem de scurtă şi dură în care România pierduse Transilvania şi după terminarea celui de-al doilea război mondial o recupersase, fiind aruncată de jocurile politice internaţionale în Lagărul comunist.

Regele Mihai Întâiul a cunoscut în timpul Domniei sale hitlerismul şi stalinismul, împreună cu naţiunea română.

Dincolo de aceste secvenţe istorice, Regele a rămas în memoria contemporanilor săi, a bătrânilor, a bunicilor noştri ca o personalitate luminoasă.

Bunicul meu avea o fotografie cu Regele Mihai pe care o ţinea la vedere.
Se ruga pentru Rege şi cânta împreună cu noi (nepoţii lui): “Trăiască Regele/ În pace şi onor. Nouă, copii fiind, Regele ne apărea ca o figură luminoasă.

Ştiam că aveam un rege în Elveţia, aflat în exil, în timp de eram conduşi de către comunişti. Bunicii noştri rămăseseră republişti. Noi eram de-a republicii. Aşa au fost vremurile.

Am avut ocazia să mă întâlnesc cu Regele la Palatul Elisabeta înainte de a a porni, mai mulţi scriitori români, cu trenul regal, într-un turneu prin România. Era anul 2008! A fost o recepţie la Palatul Elisabeta. Am ciocnit cu Regele un pahar de şampanie. Am schimbat câteva vorbe şi asta a fost tot. L-am văzut şi mi-am amintit de poveştile bunicului. Am scris în cartea călătoriei cu trenul regal că fac un drum care nu e al meu (din păcate), ci e al bunicului meu (din fericire)! Am mai scris că bunicul ar fi fost mândru nevoie mare să-şi vadă nepotul la Palatul Elisabeta. N-a fost să fie! Bunicul plecase demult la cele veşnice.

Regele a plecat şi el zilele astea. A intrat în poveste. Pentru mine, Regele Mihai Întâiul al României e o punte conştientă a poveştilor bunicului, poveşti luminoase, care nu seamănă cu ce trăim astăzi, în România. Drum bun Majestate!

Marian ILEA

Comentarii