HANDBAL. Masculin: Incepe Campionatul Europeanul din Croatia

168 0

Campionatul European de handbal masculin a inceput vineri in Croatia. Este o noua editie in care România nu este prezenta, dar acest lucru nu este o noutate, selectionata noastra lipsind in ultimii 22 de ani de la intrecerile europene. România a participat doar la primele doua editii.
Este a 13-a editia a Campionatului European. România este prezenta in Croatia doar prin cuplul de arbitri Sorin Dinu – Constantin Din, un cuplu care va termina aici aventura internationala, in care au fost implicati de foarte multi ani. De asemenea, in lotul de observatori va fi si Alin Cârligeanu, fost arbitru international.
Noi vom putea urmarii si jucatorii din alte nationale care activeaza la echipa din tara noastra. Campionatul European de handbal masculin din Croatia va putea fi urmarit in perioada 12-28 ianuarie la TVR.
Campioana en-titre este Germania, care s-a impus la intrecerea desfasurata acum doi ani in Polonia, cu un lot foarte tânar. Principala favorita este insa Franta, campioana mondiala en-titre, urmata de echipa tarii gazda si de Danemarca. Nemtii sunt abia pe locul patru in topul favoritilor.

Grupele Campionatul European
Grupa A (Split): Croatia, Suedia, Serbia, Islanda
Grupa B (Porec): Franta, Belarus, Norvegia, Austria
Grupa C (Zagreb): Germania, Macedonia, Muntenegru, Slovenia
Grupa D (Varazdin): Spania, Danemarca, Cehia, Ungaria
Se joaca in sistem fiecare cu fiecare, dupa care primele trei clasate se vor califica in grupele principale, cu rezultatele directe din prima faza. Apoi, primele doua clasate din grupele principale vor juca semifinalele si finalele.

In eventualitatea ca sâmbata baietii lui Xavier Pascual se vor califica in play-off-ul pentru Campionatul Mondial din 2019, atunci devine interesant sa vedem si ce posibili adversari pot prinde la sfârsitul acestei luni, mai exact pe 27-28 ianuarie. Franta, Danemarca si Germania sunt deja calificate la Campionatul Mondial 2019. In afara de cele trei nationale, cele mai bune trei echipe de la Campionatul European vor fi scutite de calificari in vara. Asadar, ar ramâne 10 nationale pe lista din care se vor „taia” cele mai slabe doua reprezentative, care vor veni in urna României, adica locurile 15-16.

Jucatorii din Liga Nationala care vor juca la acest Campionat European:
Serbia: Stefan Vujic (Steaua)
Belarus: Viachaslau Saldatenka (HC Odorhei), Maksim Baranau (HC Odorhei), Vadim Gayduchenko (Dinamo)
Macedonia: Nikola Mitrevski (HCDS Constanta), Zlatko Daskaloski (Poli Timisoara), Goce Georgijevski (CSM Bucuresti), Velko Markoski (HCDS Constanta)
Ungaria: Uros Vilovski (HC Odorhei)
Muntenegru: Marko Lasica (Poli Timisoara), Vuk Lazovic (Dunarea Calarasi), Stevan Vujovic (Constanta)
Arbitrii români Sorin Dinu si Constantin Din vor conduce meciuri in grupa de la Zagreb, iar primul meci la care au fost desemnati este Macedonia – Slovenia.

Suedia are patru titluri europene (1994, 1998, 2000, 2002), Franta trei (2006, 2010 si 2014), Danemarca (2008 si 2012) si Germania (2004 si 2016) – câte doua titluri. Rusia a câstigat si ea o data titlul mondial, la a doua editie, in 1996.
România a fost prezenta la Europeanul din Portugalia, in 1994, când s-a clasat pe locul 11, si la Europeanul din 1996, din Spania, unde s-a clasat pe locul 9. Primele patru editii s-au desfasurat cu 12 echipe la start, iar din anul 2002 sunt câte 16 echipe la fiecare turneu final.

Related Post

Leave a comment