Lucian Iluţ (COMPACT): „Mă simt, cu adevărat, artist!”

444 0

Maramureşul se poate lăuda cu încă un artist ajuns în linia întâi a muzicii româneşti.  De câteva luni, una dintre numele mari din muzica rock din România, Compact, are în componenţă un maramureşean. Lucian Iluţ este noul basist al trupei, lucru ce îl face (după cum mărturisea) să se simtă, cu adevărat, artist. Cum a ajuns să cânte alături de Paul Ciuci, ce i-a adus anul 2017 şi ce aşteptări are Lucian Iluţ în noul an, citiţi în rândurile de mai jos.

– Cine eşti tu, Lucian Iluţ?

– Sunt un băimărean care locuiesc în Merişor pentru că iubesc natura, animalele (am albine, câini, pisici, găini, iepuri). E aproape Someşul, pot să mă duc la pescuit când am timp. În plus, acolo e un mediu foarte potrivit pentru studiu.

– Ce a însemnat anul 2017 pentru tine?

– Anul 2017 a însemnat pentru mine un an al provocărilor, un an cu foarte-foarte multă muncă şi cu foarte-foarte multe rezultate. Prima perioadă a anului mi-am dedicat-o total studiului pentru că în luna iunie am susţinut examenul de licenţă, la specialitatea Chitară, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Era un vis pe care am reuşit să-l duc la capăt. La nicio lună după aceea am fost contactat de impresarul trupei Compact, făcându-mi-se propunerea să fac parte din trupa cu ale cărei cântece am crescut şi nici măcar nu visam să ajung să cânt cu ei.

– De ce crezi că te-au cooptat?

– Paul Ciuci m-a văzut cântând la mare şi un atu în plus a fost că sunetistul trupei Compact (Lucian Indre, din Târgu Lăpuş) mi-a fost elev şi a avut grijă să-mi dea cele mai bune recomandări colegilor de trupă.

– Zici că Lucian Indre ţi-a fost elev. Unde?

– De 25 de ani sunt profesor la Şcoala populară de artă „Liviu Borlan” şi mă mândresc şi cu acest lucru. Predau, normal, chitara. Dacă e să facem o medie de 25 de elevi pe an, rezultă că mi-au trecut prin mână în jur de 650 de elevi.

– Poţi să enumeri câţiva elevi de seamă, atât ai tăi cât şi ai şcolii?

– Printre elevii mei de seamă i-aş aminti pe Florin Ştefan (chitaristul de la Semnal M, cu care ulterior am şi cântat), Radu Iaszberenyi, Novelli Pal (basistul de la Dirty Shirt) şi, ca să nu pomenesc numai de elevii mei, ţin să precizez şi alţi artişti care au fost elevii şcolii: Marinel Petreuş (actualul manager al instituţiei), Paula Seling, Narcisa Suciu, Diana Cârlig, Ramona Darha. Ne-ar trebui foarte multe file să îi amintesc pe toţi. Îmi cer scuze celor pe care nu i-am menţionat. În toţi anii de activitate ai şcolii, aici a fost o pepinieră pentru Ansamblul Naţional Folcloric „Transilvania” (cum se numeşte acum), care este o unitate de elită în folclorul românesc. Aici au învăţat şi cântăreţi, şi instrumentişti de marcă.

– Am citit că există posibilitatea unificării Şcolii populare de artă cu Planetariul şi Centrul creaţiei populare.

– Am auzit şi eu de acest zvon şi m-ar întrista să fie adevărat pentru că, aşa cum spuneam mai sus, muncesc de 25 de ani în această instituţie şi sunt convins că ar fi o pierdere foarte mare pentru acest judeţ ca ea să îşi piardă identitatea. În fiecare an se înscriu 5-600 de elevi dar doritori sunt mult mai mulţi. Din lipsă de spaţiu şi de dascăli, trebuie să refuzăm alte câteva sute.

– Ce regrete ai din anul care a trecut?

– În 5 decembrie, trupa Compact trebuia să cânte în deschidere la legendara trupă Smokie. Din motive organizatorice, concertul s-a amânat. Trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut enorm de mult să nu fie aşa. Să sperăm că în anul 2018 se va întâmpla acest lucru.

– Care este cea mai mare bucurie pe care ai avut-o în 2017, pe plan artistic?

– Faptul că am reuşit să cânt în faţa băimărenilor, cu Compact, alături de Holograf şi Iris.

– Asta a fost în 2017. Ce crezi că-ţi va aduce 2018?

– Eu cred că „Sursa” (aşa numesc eu Divinitatea) va avea grijă de mine şi în anul care a început. Se arată un an cu multe concerte, cu multă muncă şi cred că şi cu multe rezultate. O să încerc să dau dovadă de profesionalism în toate activităţile pe care le fac şi o să încerc să fiu un om mai bun.

Ioan BUDA ŢEŢU    

Related Post

Leave a comment