SĂRBĂTOARE AUTENTICĂ – Crăciun la poalele muntelui, în Groşii Ţibleşului – GALERIE FOTO

128

De Sfântul Nicolae, în 6 decembrie, la Groşii Ţibleşului au început colindele. “Crăciun la poalele muntelui” e un concept de festival gândit de către primarul Nicolae Burzo.

Autenticitatea ansamblurilor invitate e egală cu emoţia transmisă, cu atmosfera creştină a sărbătorilor de iarnă. Lume multă, invitaţi cu sutele, nu-i enumerăm ca să nu omitem (pe nedrept) pe cineva.

A participat şi Peter Hurley, care a mai pus la cale un eveniment pentru februarie. Nu spunem despre ce e vorba, deoarece Hurley şi Burzo au de gândit demersul. Ansamblurile folclorice venite din Maramureş au fost completate cu colinde cântate de elevii din Groşii Ţibleşului şi de ansamblul folcloric al locului.

La Casa Muzeu (idee a lui Burzo) în curte au fiert în oale imense, sute şi sute de sarmale “de dulce şi de post”, au urmat caltaboşii şi jumările, pâinea de mălai şi colacii, vinul şi ţuica.O sărbătoare cât o seară de Sfânt Crăciun s-a ţinut la Groşii Ţibleşului!

Nicolae Burzo pune apăsat degetul pe “o rană” discutată şi-n presă: “E nevoie de autentic în momente de sărbători creştine şi nu de kitsch-uri!”.

Omul are dreptate şi, prin puterea exemplului, şi prin tot ceea ce face în Groşii Ţibleşului, într-o lună de iarnă (ca decembrie), demonstrează că muzica tradiţională e profundă şi aptă a stârni emoţii ca-n vremea sărbătorilor creştine din copilăria fiecăruia dintre noi!

Marian ILEA

Comentarii