SĂRBĂTOARE – Ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor, Sfânta Muceniţă Filofteia, este sărbătorită azi

20

Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia, o sfântă de numai 12 ani, ale cărei moaşte se găsesc la Curtea de Argeş.

A fost aleasă această zi ca dată de prăznuire, îndată după ziua Sfântului Nicolae, întrucât moaştele ei au stat secole în şir în biserica domnească din Curtea de Argeş, care are hramul Sfântului Nicolae.

# „Iubitoarea de Dumnezeu”
I s-a dat din botez numele „Filofteia”, care în greceşte înseamnă „iubitoarea de Dumnezeu”, lucru pe care îl va dovedi cu fapta în cursul scurtei sale vieţi pământeşti. Se spune că şi mama viitoarei sfinte era românca de neam, din sudul Dunării şi o femeie foarte evlavioasă. De la ea a deprins prunca Filofteia dragostea de Dumnezeu. Din informaţiile cu privire la viaţa sa, cunoastem că una din îndatoririle Filofteiei era aceea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp. Însă, Filofteia întalnea în drum mulţime de săraci şi, fiind milostivă împărţea din ea săracilor, atrăgând nemulţumirea şi reproşul părintelui. Într-una din zile, tatăl descoperă fapta ei şi orbit de furie scoate o bardă pe care o avea la el şi o loveşte pe fiica lui la picior. Tânăra Filofteia a fost grav rănită, în urma loviturii, încredinţându-şi sufletul Domnului, la vârsta de doar 12 ani.

# Curtea de Argeş, locaşul preferat de Filofteia
Dumnezeu a îngreunat în aşa fel cinstitul ei trup, încât nici tatăl ucigaş, nici alţi oameni n-au putut să-l ridice. Îngrozit, tatăl ei a alergat la arhiepiscopul cetăţii Tarnovo, istorisindu-i toate cele întâmplate. Nici de data aceasta cinstitul ei trup n-a putut fi ridicat. Prin urmare, s-a înţeles că Filofteia putea fi socotită acum ca o adevarată muceniţă a lui Hristos şi că ea însăşi nu voia să fie dusă în cetatea Tarnovo. Sinaxarul ei arată că sfinţii slujitori au început să spună numele unor oraşe, biserici şi mănăstiri din dreapta şi din stânga Dunării, spre a vedea dacă nu se uşurează trupul sfintei, la rostirea vreunuia din ele. Când s-a rostit numele oraşului Curtea de Arges, deodata trupul s-a uşurat şi a putut să fie ridicat. Sicriul cu trupul ei a fost dus apoi la Curtea de Arges, conform siteului crestinortodox.ro.

# Sf. Muceniţă, în tradiţia populară
Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor, şi în special a fetelor, pe care le ajuta să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită. În tradiţie, Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită şi „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

*Crina STAN,Cătă ŢINEGHE

Comentarii