Secretarul general al ONU i-a cerut liderei din Myanmar să permită întoarcerea în siguranță a refugiaților rohingya

25 0

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut marți șefei de facto a guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, să permită întoarcerea în siguranță a peste jumătate de milion de etnici rohingya refugiați în Bangladesh, relatează dpa.

Guterres s-a întâlnit cu Suu Kyi în marja summitului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Manila. ‘Secretarul general al ONU a subliniat că eforturile sporite pentru a se asigura accesul ajutoarelor umanitare și reîntoarcerea în siguranță, demnă și voluntară (a refugiaților rohingya), precum și o adevărată reconciliere între comunități sunt chestiuni esențiale’, a spus ONU într-un comunicat.

Mai mult de 600.000 de etnici rohingya au fugit din țară în statul vecin Bangladesh în decursul a trei luni în urma campaniei de represalii lansată de armata birmaneză, potrivit ONU.

Militanți rohingya au atacat în 25 august mai multe posturi de poliție și o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat și o contraofensivă a armatei birmane s-au soldat cu numeroși morți și exodul a sute de mii de persoane către țara vecină Bangladesh. Cel puțin un milion de etnici rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului și de mai multe decenii fac obiectul persecuțiilor, inclusiv al restricțiilor asupra libertății de mișcare.

Violențele și discriminările împotriva rohingya s-au intensificat în ultimii ani: tratați ca străini în Myanmar, o țară în procent de 90% budistă, aceștia reprezintă cea mai mare comunitate apatridă din lume. De când le-a fost retrasă cetățenia birmană în 1982, ei se confruntă cu numeroase restricții: nu pot călători și nu se pot căsători fără autorizație și nici nu au acces la piața muncii sau la servicii publice (școli și spitale).

FOTO nytimes.com

Related Post

Leave a comment