SPECIAL InfoMM.ro – ÎNTRE SPIRITUALITATE ŞI MENIUL ZILEI – Postul e “de păcate”, nu “de bucate”. Ce spun maramureşenii

127 0

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii, este ţinut cu stricteţe de credincioşi.

Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi se sfârşeşte în 25 decembrie.

# Postul trebuie însoţit de rugăciune
În sens general, orice om ştie că a posti înseamnă a ne abţine de la toate mâncărurile provenite de la animale, mâncăruri numite în popor „de dulce”. Dar daca ne-am opri la acest aspect, am transforma postul într-o simplă dietă şi nu i-am descoperi semnificaţia duhovnicească. Trebuie să mergem mai departe şi, paralel cu acest „post de bucate”, să ne străduim să postim şi de pacate, mai ales că perioada postului este prielnică pentru lucrarea faptelor bune, se precizează pe creştinortodox.ro.

Ion Stan, profesor de religie, spune că postul e un mijloc de a tinde spre desăvârşire. „Postul a fost instituit de însuşi Mântuitorul, atunci când retras 40 de zile în munţii Carantaniei, a postit şi a fost ispitit de diavolul înainte de a începe predica Evangheliei. Deci, postul Îl are în centrul său pe Domnul nostru Iisus Hristos. Întrucât postul nu constituie un scop în sine, ci e doar un mijloc de a tinde spre desăvârşirea morală, el trebuie însoţit întotdeauna de rugăciune, pocăinţă, milostenie şi de mărturisirea păcatelor”, a explicat, pentru InfoMM.ro, Ion Stan.

# “Trebuie să ai grijă de suflet”
Postul ar putea fi permanent, zilnic, dacă ne referim la rugăciune şi smerenie. Cei vârstnici sunt obişnuiţi cu postul de mici. Ei au avut parte de o viaţă religioasă şi mai echilibrată decât ceea ce se întâmplă în prezent. “Am 72 de ani şi postesc de mică, aşa m-a învăţat mama mea. Pe vremuri era altfel, lumea era mai bună, mai credincioasă. Nu postesc pentru a face economii sau a ţine dietă, ci pentru a avea sănătate trupească şi sufletească. În zilele noastre, auzi la televizor cum unele vedete se laudă că postesc pentru a ţine dietă. Nu mi se pare normal aşa ceva. Dumnezeu apreciază postul şi rugăciunea curată din tot sufletul, nu diete. Nu e suficient să nu mânânci carne sau lapte, trebuie să ai grijă şi de suflet. Ar fi bine ca cei tineri să postească miercurea şi vinerea măcar, altfel ar fi viaţa lor dacă i-ar da şi Lui Dumnezeu atenţie. Dar fiecare face cum poate şi cum crede de cuviinţă”, a precizat Maria Cantor.

# Postul, ca detoxifiere trupească şi… sufletească
Unii tineri din Baia Mare sunt de părere că nu este suficient să mânânci de post, este necesar să te abţii de la poftele trupeşti. Un trup sănătos trebuie să aibă şi un suflet sănătos, deoarece postul constă în vindecarea sufletului. “Postul mi se pare extrem de important atât pentru suflet, cât şi pentru trup. Sub aspect spiritual, e o detaşare de păcat. La cât de plină e lumea în ziua de astăzi de ispite, e un lucru necesar să revenim pe calea cea bună. Firea umană e extrem de influenţabilă. Calcă repede strâmb. De aceea, din postură morală, avem nevoie de astfel de momente în care să reflectăm la ceea ce nu am făcut bine şi să revenim la adevăratele valorile spirituale. De exemplu, nu e suficient doar să mănânci de post, fără lapte, carne sau ouă, e necesar să te abţii şi de la diverse lucruri, cum ar fi înjuratul, să zicem. Apoi, postul e benefic şi pentru organism. De multe ori, eviţi excesul de grăsimi sau zahăr. E ca un fel de detoxifiere a corpului. Postul mi se pare o perioadă de tranziţie. Îi oferă şansă omului de a fi mai bun. Asta înseamnă că, după post, nu trebuie să se îmbuibe cu mâncare ori să reia vechile obiceiuri proaste, de dinainte”, a arătat David Stănescu.

# Zacuscă, tocăniţe şi… peşte în zilele cu dezlegare
Sunt şi băimăreni care ţin cont şi de ceea ce înseamnă meniul ales în timpul postului. “Am grijă să mănânc aşa cum spune religia. Mă abţin de la produse din lapte, ouă sau carne. Prefer zacusca ori tocana de legume, de câte ori am ocazia. În plus, am grijă să prepar multe supe şi ciorbe sau tocăniţe cu cartofi sau mâncare din ciuperci sau de ce nu, cereale. Sunt multe reţete de post în ziua de astăzi, trebuie doar să ştii şi să vrei să le cauţi. Din punctul meu de vedere, dacă vrei să posteşti, ai posibilitatea să găseşti alimente sau preparate de post. De asemenea, orice creştin are un calendar acasă. Poate să vadă, foarte simplu, care sunt zilele cu dezlegare la peşte. În familia noastră păstrăm tradiţia şi consumăm multe alimente din peşte, în zilele în care este rânduită consumarea lor”, a explicat Ilie Coman.

# “Nu cred în ideea de post!”
Sunt şi băimăreni pentru care postul nu înseamnă mare lucru. Ei preferă să consume “de dulce”, în pofida regulilor bisericeşti. “Nu stau să mă gândesc ce e voie şi ce nu. Eu nu postesc. Poate am făcut asta atunci când eram mai tânăr. Dacă simt nevoia să consum carne, consum carne. Dacă simt nevoia să consum ouă sau lapte, asta fac. Eu mănânc în această perioadă, exact cum aşa cum fac în orice altă perioadă a anului. Mie mi se pare că e o chestie de prefăcătorie cumva. Să spui că posteşti, dar în realitate înjuri întruna. Nu văd rostul în a te abţine să mănânci anumite produse, într-un termen fixat de Biserică. Eu nu sunt de acord cu regulile astea. Cred în Dumnezeu, însă în stilul meu”, a explicat Mihai Nedelcu.

*Crina STAN,Cătă ŢINEGHE

 

Related Post

Leave a comment