Strâmtura: Fără un leu pensie, după 19 ani de muncă

120 0

La 75 de ani, Gheorghe Lihet din Strâmtura e un alt sătean din zonă ce n-a avut niciodată pensie. Numai că de această dată nu mai e vorba de localitatea ce n-a fost cooperativizată, ci de o situație stranie: a lucrat 19 ani pe șantier, a pierdut cartea de muncă, nu a mai găsit nicăieri actele, după Revoluție. Fără să se lase copleșit, însă, ne arată cu mândrie noua lui poartă maramureșeană.

„Io tot poartă de lemn am avut, și înainte. În casa din spate stă meșterul ce o face, e sculptor, Boris Vasile. Și banca am refăcut-o… că vin oameni în vârstă și ar sta un pic să hodinească. Nime’ nu-i fugărește… O trecut oameni de la Oncești, de la târg, plouați rău. O oprit la bancă, să se ascundă, dar nu încăpeau cu animale. I-am poftit în casă, le-am băgat animalele în șură și le-am dat fân de la cai, nu le venea să creadă…”, spune omul.

Apoi își laudă poarta, de care e tare mândru. Ne arată de vizavi poarta de la casa parohială catolică, la care a lucrat cot la cot cu preotul, și el pasionat de meștereală. Va fi tradițională, dar și rulantă…

„Io am lucrat cu tata, am făcut roți de lemn, dricuri. Apoi n-o mai trebuit la nime’. Acum nu mai face nimeni car și roți…”, spune el cu oarecare tristețe, apoi ne explică modul în care a ajuns asistat social în loc de pensionar.

„N-am niciun leu pensie, decât ajutor social. Am avut 19 ani pă cartea de muncă, de pe șantiere, am stat ia aci, peste drum, vizavi, la o femeie, aia cred c-o făcut foc cu cartea mea de muncă. Am umblat să caut, nimeni nu avea nimic să dovedesc c-am lucrat. Amu’ ajutorul îmi ajunge de o pită și de oloi, bine că au parlamentarii sute de milioane… Mama mâne-sii, că n-are cine-i împușca!

Am un frate în pensie, o fo’ general, da-i de mult pensionat, are și el 50 de milioane pensie. Io nici un leu! Soția o fo’ paralizată pe pat șapte ani, am umblat în tăte spitalele cu ea, n-o putut face nimic, i se usca măduva în oase. Ce să zic? Îmi pare rău că n-am prins o pensie. Că nu mai e ca înainte. Drept îi, n-aveau oamenii pensii, da’ o avut 40 de oi, o avut bărbânța plină cu brânză frământată, o avut cartofi, un porc, s-o descurcat să mănânce. Amu’ nici stână nu mai e în sat, ce să faci cu oile? Înainte s-o putut fără pensie, amu’ nu. Aștept ciupercile…c-am adunat și în vară vo’ 15 kile, am vândut și mi-am uscat și mie câteva, pentru la iarnă…” încheie septuagenarul.

Related Post

Remember 10 ianuarie

Posted by - 10 ianuarie 2018 0
1810: Napoleon Bonaparte divorţează de prima lui soţie, Joséphine. 1863: Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra. 1920: Liga…

Leave a comment