UNIREA DE LA 1918 – Petrova se pregătește de Centenarul Unirii

342 0

În urmă cu un an, primarul Ion Petrovai, împreună cu comunitatea din Petrova, a donat 130 de abecedare pentru copiii românilor (maramureșenilor) din Ucraina Subcarpatică.

Abecedarele sunt utile și azi, chiar dacă noua și aberanta lege a învățământului aprobată de Rada de la Kiev a fost promovată de către Poroșenko, președintele Ucrainei.

Dacă se va pune-n practică implementarea ei va dura șapte ani, fiind vorba de o strategie graduală. Voci avizate de la Kiev afirmă că românii (cetățeni ucraineni) ori maghiarii (trăitori în Ucraina) sunt victime colaterale și că legea ar fi țintită înspre rușii care se află în postura de cetățeni ai Kievului.

Astăzi, în Petrova, o echipă coordonată de către primar, avându-l ca ferment pe poetul și președintele „Fundației prof. univ. dr. Gheorghe Bilașcu, Petrova, Maramureș, România”, Ioan Petrovai, și-a fixat una dintre țintele ce trebuie atinse în anul Centenarului Marii Uniri și anume promovarea la adevărata valoare a personalității uriașe a celui care a fost fiu al Petrovei și numele căruia se regăsește în titulatura fundației.

Gheorghe Bilașcu face parte dintre puternicele personalități ale generației Unirii de la 1 Decembrie 1918. A fost profesor universitar doctor docent în medicină și întemeietorul învățământului stomatologic universitar din România.

S-a născut la 27 aprilie 1863, ca fiu al lui Gheorghe Bilașcu-Lupșac, capul unei familii înstărite, vornic al „Composesoratului Nobil Petrova”. Gheorghe Bilașcu a făcut studiile liceale la Sighet și facultatea la Budapesta. La 1 iunie 1890 își ia doctoratul în medicină, cercetarea științifică îl apropie de o specialitate nouă (pe-atunci) a medicinei, Stomatologia.

În anul 1895 devine colaborator al „Clinicii profesor doctor Arkony”, ajungând rapid șef de lucrări științifice în cadrul acestei clinici. La Budapesta, tânărul din Petrova activează în cadrul „Societății Studenților Petru Maior”, fiind și membru al comitetului literar.

Venit la Cluj, Gheorghe Bilașcu fondează prima publicație în specialitatea Stomatologie dinn România.

Participă activ la lupta pentru cucerirea drepturilor naționale și sociale ale românilor transilvăneni. În casa sa din Budapesta au loc întâlnirile fruntașilor români ce plănuiau în fel și chip actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Protipendada budapestană l-a numit „regele dinților” și „doctorul de aur”. Starea lui materială  i-a permis să fie „mentorul” și „mecena” societăților tinerimii române din Budapesta. Viața și activitatea acestei remarcabile personalități maramureșene, implicată în înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918, se află prinsă exhaustiv într-o lucrare pe care poetul Ion Petrovai o va da pe piața cărții în curând. Acest text e un preambul la lucrarea poetului și-n același timp e un „semnal” pozitiv pentru o comunitate care și-a fixat ca una dintre ținte aducerea la lumină a lui Gheorghe Bilașcu, scoaterea din uitare a unei personalități a generației Unirii care merită privită în adevărata sa valoare pentru Transilvania și pentru România.

* Explicație foto: Bustul lui Gheorghe Bilașcu, în fața școlii primare unde a fost elev atât el cât și Alexandru Filipașcu. În imagine apar primarul din Petrova, Ion Petrovai, (dreapta fotografiei), în stânga poetul Ioan Petrovai, împreună cu scriitorul Marian Ilea.

Related Post

Leave a comment