ÎN URMĂTORI DOI ANI: Cadastrarea terenurilor se va face gratuit

735 0

În ultima perioadă, taxele care trebuie plătite la Stat sunt o povară pentru mulţi cetăţeni români. Pentru fermieri, veştile sunt, deocamdată, mai bune.Este vorba doar despre cei care deţin utilaje agricole şi tractoare. Programul de guvernare amână pentru 2019 câteva decizii importante prin care fermierii români vor fi scutiţi anul acesta de la plata impozitului şi de taxa pe valoare adăugată (TVA).

Programul Guvernului prevede câteva facilităţi pentru fermierii români. Prima este eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate. A doua facilitate este impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole. Măsura de eliminare a acestui impozit a fost amânată de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019.

Reducerea cotei de TVA de la 9%, cât este în prezent, la 5% a pentru cele mai importante inputuri: livrarea de îngrăşăminte si de pesticide utilizate în agricultură, seminţe si alte produse destinate însămânţării sau plantarii, precum şi prestări de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol se va aplica cel târziu din 1 ianuarie 2019.

Noul Guvern mai promite cadastrarea, de către Stat, a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020, măsură care aparţine de Ministerul Dezvoltării Regionale. Ioan Mătieş, fermier şi primar al comunei Mireşu Mare, a promovat în nenumărate rânduri măsuri importante pentru fermieri. O parte dintre ele au fost implementate, altele nu. Acum este destul de mulţumit că executivul acordă aceste facilităţi, cadastrarea fiind o dorinţă mai veche, însă este rezervat în aplicarea sa.

„Agricultura este complicată. Mulţi factori pot influenţa producţia obţinută după truda de un an. Poţi da faliment foarte uşor, însă de îmbogăţit nu se pune problema,

doar poţi avea un trai decent din agricultură dacă totul merge bine. Eu am spus mereu că trebuie ajutaţi fermierii. Dacă lor le merge bine, toată lumea e mulţumită. Dacă legiuitorii s-ar fi consultat mai mult cu cei care lucrează pământul, azi am fi avut numai de câştigat. Este bine că actualul executiv promovează astfel de facilităţi. Sper să nu se oprească aici. Părerea mea în privinţa cadastrării este aceea că legea trebuie modificată pentru a putea fi implementată”, spune fermierul maramureşean.

 Vasile Gherman

Related Post

Leave a comment